Waarom een trendelenburg functie op een Hoog Laag Bed?

Onze hoog laag bedden hebben allemaal vanzelfsprekend een hoog laag functie. Maar enkele zorgbedden zijn ook standaard voorzien van een een zogenaamde trendelenburg functie.
Maar wat is nu precies een trendelenburg functie op een hoog laag bed? En wat doet het precies voor de zorgbehoevende?

Trendelenburg en Anti-trendelenburg

Trendelenburg positie
Anti-Trendelenburg positie 

De term Trendelenburg is ontleend aan de Duitse chirurg Friedrich Trendelenburg.
Met een trendelenburg functie kunt u het gehele hoog laag bed achterover of voorover laten kantelen. Dit gebeurd doordat de 2 motoren in het bed afzonderlijk van elkaar het zorgbed omhoog en omlaag positioneren. Hierdoor komt het zorgbed dus voorover of achterover te staan.

De trendelenburg functie heeft als doel een betere bloed doorstroming richting de hersenen en ook het hart. Bij de anti-trendelenburg positie liggen de benen juiste lager dan het hoofd. Hiermee ontstaat er een betere doorbloeding naar de onderste ledematen.

Wanneer heb ik de trendelenburg functie nodig?

De trendelenburg en Anti-trendelenburg functie op een hoog laag bed, wordt in de praktijk veel gebruikt wanneer er sprake is van onder andere de volgende klachten of situaties.

  •  Bij maagzuur klachten

Wanneer het hoog laag bed in de Anti-trendelenburg stand wordt gepositioneerd kan het brandend maagzuur niet snel weer terug in de slokdarm lopen. Daarom wordt deze Anti-trendelenburg positie aangeraden wanneer er regelmatig sprake is van maagzuur klachten.

  •  Bij kortademigheid

Door gebruik te maken van de trendelenburg functie komen de bekkens hoger te liggen dan het hoofd en ook de longen. Door het hoog laag bed in deze positie te brengen wordt de bloedtoevoer naar de vitale delen zoals de longen gestimuleerd.

De Fowler-positie

Wanneer zorgbehoevende op zijn rug op het hoog laag bed ligt, waarbij het gehele bed voorover is gekanteld en de onderbenen iets gebogen (in de knieholte) staan, noemen we de dat de Fowler-positie. Deze positie is eenvoudig te verkrijgen met een hoog laag bed.

Het doel van deze houding is dat het ontstekingsvocht naar de lagere gedeelten van de buikholte laat afvloeien. Hierdoor kan het vocht bijvoorbeeld worden weggenomen met een zogeheten punctie.

Zorgbedonline biedt de meeste hoog laag bedden aan met een trendelenburg en Anti-trendelenburg. Wij zijn echter geen artsen en de informatie die wij geven is daarom ook geen medisch advies. Daarom zullen wij voor vragen over de medische functie van een trendelenburg positie, u altijd doorverwijzen naar uw verpleger, arts of huisarts.

Vragen over deze functie of andere vragen met betrekking tot zorgbedden? Bel ons dan op 085-1304420